10 túlélő tipp, amit sosem késő megtanulni és egyszer az életedet is megmentheti.

187
Hirdetés
loading...

Évente mintegy 2000 ember veszik el az erdőben és napi szinten kb 20 gyereket rabolnak el Amerikában. Az ilyen helyzetekben az első 72 óra a legfontosabb a túlélés szempontjából. Nagy mértékben befolyásolja a túlélési esélyeidet, hogy hogyan reagálsz bizonyos helyzetekre. A mai cikkünket azzal a céllal hoztuk létre, hogy mindenki megismerkedhessen azokkal az alternatívákkal, amik nagy mértékben segíthetnek átvészelni bizonyos szituációkat, például kiszáradást, kihűlést… stb.

Tűzgyújtás

A tűz fontos szerepet játszik a túlélésben, de nemcsak az ételkészítés miatt, hanem a víz fertőtlenítése szempontjából is. Egyébként a tűz használható a vadon élő állatok elijesztésére, nem utolsó sorban pedig a hideg időben is nagyon jó hasznát vesszük.

Rágógumi papír és elemek

Vágj egy vékony csíkot a rágógumi papírjából a képen látható módon, majd tedd az elem pozitív és negatív végéhez. Csak úgy fog meggyulladni, ha a papír fémes felületű oldala érintkezik az elemmel.

Manuális tűzgyújtás

Ehhez nem kell mást tenned, csak egy lapos fadarabot és egy botot keresned. A sík felületű fadarabba fúrj egy lyukat, majd tegyél bele száraz faleveleket. Ezután tedd a lyukba a botot és kezdd el a kéz kezed között dörzsölni úgy, hogy közben megpróbálod a botot lefelé nyomni. A kialakuló súrlódásból szikra keletkezik, ami meggyújtja a faleveleket.

Lencsével történő tűzgyújtás

Ehhez bármilyen lencse tökéletesen megfelel, még a szemüveg is. A lényeg, hogy a lencse egy pontba gyűjtse össze a napfényt. Ehhez ismételten keress száraz faleveleket és a lencse segítségével irányítsd rá a fényt. Nem kell sok idő és a levelek lángra fognak kapni. Egyetlen hibája, hogy ezt a módszert csak akkor lehet alkalmazni, ha süt a nap.

Ivóvíz gyűjtése

A víz kulcsfontosságú szerepet játszik a sejtek, szervek, szövetek számára, nem utolsó sorban pedig segít a testhőmérséklet szabályozásában és a testi funkciók fenntartásában. Mivel a test folyamatosan vizet veszít légzés, izzadás és emésztés során, ezért fontos, hogy folyamatosan hidratálj. Víz nélkül csupán 3 napig maradsz életben, szóval mindent meg kell tenni, hogy hozzájuss. Az ivóvíz beszerzése túlélési helyzetben bonyolult feladat, így a megszerzéshez szükséges technikák rendkívül fontosak.

Forralás

Ha tóból, folyóból szerzed a vizet, akkor elfogyasztás előtt fel kell azt forralnod. Igaz ez az eljárás nem távolítja el a vízben lévő szennyeződéseket, viszont a legtöbb baktériummal végez, ami bélrendszeri megbetegedést okozhat.

Harmatgyűjtés

Ez egy nagyszerű módszer ahhoz, hogy egy kis ivóvízhez juss. Fogj egy tiszta pólót majd próbáld felitatni a harmatcseppeket a ruhával. Ezután csavard ki a folyadékot egy edénybe, majd idd meg.

Párologtatás

A transzspiráció a növények sztómáin keresztüli víz- vagy vízgőz elpárologtatása. Ezzel a módszerrel a növényekben található vizet felhasználhatod, hogy csillapítsd a szomjad. Keress egy napon lévő növényt, ami faágon van majd csomagold bele egy zacskóba, úgy, hogy nem töröd le az ágat. Innentől fogva már csak várni kell, hogy a nap és a növények kifejtsék hatásukat és víz keletkezzen.

Iránytű készítés

Ez a kis trükk már nagyon sok ember életét mentette meg a történelem során. Ha elromlott az iránytűd, vagy nincs nálad akkor te magad is készíthetsz egyet. Tegyél falevelet egy pocsolyába vagy egy pohár vízbe, majd a közepére rakj egy tűt vagy kiegyenesített fém drótot, amit előtte a ruhádba dörzsöltél. A Föld mágneses mezeje lassan elkezdni mozgatni a tűt az észak és déli vonal mentén.

Nap állásának olvasása

Tavasszal: Kelet ott lesz, ahol nagyjából a nap felkel, ennek fényében Nyugat lesz mögötted, Dél a jobb, Észak pedig a bal oldaladon.

Nyáron: Kelet a napfelkeltétől egy kicsit jobbra helyezkedik el, a többi égtáj pedig magától értendő.

Télen: Kelet a napfelkeltétől egy kicsit balra helyezkedik el, a maradék égtájat pedig ebből ki lehet következtetni.

Rovarok elleni védelem

Amikor a szabadban tartózkodsz, akkor elkerülhetetlen, hogy a rovarok megcsípjenek. Nem mindegyik káros az egészségre, viszont piszok kellemetlen érzés. Több lehetőség is van, hogy elűzd magad körül ezeket a vérszívókat.

Gyógynövények égetése

Az egyes fűszernövények például a rozmaring, a kakukkfű vagy a menta elégetéséből származó szag a szúnyogokat és más rovarokat is elűz. Csak dobd őket a tűzbe és nincs több csípés.

Ha összekötik a kezed, így szabadulj ki, hogy elkerüld az emberrablást.

Bizony a városi környezetben is előfordulhat, hogy a túléléshez szükséges módszereket kell alkalmaznod. Fontos, hogy tudd, hogyan szabadulhatsz ki, ha összebilincselik a kezeidet emberrablás esetén.

Szabadulás a bilincsből

A legtöbb bilincset gombostű, gemkapocs vagy drótdarab segítségével ki lehet nyitni.

1, Hajtsd ki a gemkapcsot vagy drótot.

2, Tedd félig a bilincs zárjába, majd hajlítsd be úgy, hogy 90 fokos szöget zárjon be.

3, Ezután teljes terjedelmével tedd bele a zárba, majd fordítsd az ellenkező irányba. A fémdarabnak egy „Z” betűt kell formálnia.

Ez a fém darab egy kulcsként fog funkcionálni és ha beleteszed a zárba és elkezded kicsit megrázni akkor kinyílik, mert a gemkapocs vagy a drót felemeli a bilincsben lévő reteszt. Légy türelmes mert eltarthat egy ideig mire ki tudod nyitni.

Hirdetés
loading...